Hodnotenia vín

Robert Parker

Parker je vyškolený advokát a už takmer 30 rokov pôsobí ako profesionálny vínny kritik. Jeho hodnotenia vína s číslicovými Parker-bodmi predstavujú na vínnom trhu medzinárodne rozhodujúci faktor pre stanovenie cien.

Používa 100-bodový systém, pri ktorom 100 bodov znamená najvyšší počet bodov. Americký obchodníci vína napríklad označujú svoje vína nielen cenou, ale aj hodnotením Parkera, ako „93PB” (Parkerove body).

SYSTÉM HODNOTENIA ROBERTA PÁRKERA:

  • Mimoriadne víno: 96 – 100 bodov
  • Vynikajúce víno: 90 – 95 bodov
  • Nadpriemerné až veľmi dobré víno: 80 – 89 bodov
  • Priemerné víno: 70 – 79 bodov
  • Podpriemerné víno: 60 – 69 bodov
  • Víno považujúce sa za neprijateľné: 50 – 59 bodov

Parker publikuje svoje hodnotenia vo svojom dvojmesačne vychádzajúcom časopise „The Wine Advocate” a v knihách „Bordeaux”, „Rhône Vallery” a „Parkers Wein-Guide”. Do jeho pôvodnej oblasti pôsobnosti na začiatku patrili vína z Francúzska, predovšetkým z Bordeaux, Burgund a Côtes du Rhône. Už 25 rokov hodnotí aj talianske a americké vína. Nemecké, španielske a austrálske vína padnú do jeho hodnotenia od roku 2000 v čoraz väčšom počte. Na túto úlohu zamestnáva Parker viacčlenný degustačný tím. Vo svojom Wine Advocate ročne publikuje jeden „Vintage Guide”, v ktorom hodnotí zrelosť a pitnosť vín z najdôležitejších pestovateľských oblastí, vzťahujúce sa na aktuálny čas.


Wine Spectator

Vedľa Roberta Parkera, ďalším najdôveryhodnejším zdrojom pre hodnotenie vín je renomovaný americký magazín o víne Wine Spectator ktorý od roku 1988 ročne zvolí tie najdôležitejšie Top 100 vín roka.

U Wine Spectator dôraz nekladú len na čisté hodnotenie vína, ale aj na kritéria, ako kvalita, nadšenie, ktoré víno vyvolá v porote, vzťah ceny/pôžitku, ako aj dostupnosť na americkom trhu.

Tento časopis spolu s časopisom „Wine Advocate” od Roberta Parkera je celosvetovo dôležitý. Prémiovanie vína sa uskutoční podľa 100-bodového systému.

SYSTÉM HODNOTENIA ČASOPISU WINE SPECTATOR:

  • Classic; skvelé víno: 95 – 100 bodov
  • Vynikajúce víno: 90 – 94 bodov
  • Veľmi dobré víno: 85 – 89 bodov
  • Dobré víno: 80 – 84 bodov
  • Priemerné víno: 70 – 79 bodov
  • Podpriemerné víno: 60 – 69 bodov
  • Úbohé; slabé víno: 50 – 59 bodov

Falstaff

Falstaff je vinársky a kulinársky časopis z Rakúska. Založili ho v roku 1980 ekonomickí novinári Hans Dibold a Helmut Romé s finančnou podporou podnikateľa Lea Wallnera. V Rakúsku je to najstarší magazín o víne s najväčším vydaním.

Od roku 2010 vlastní 90% magazínu Wolfgang M. Rosam a ďalších 10% jeho manželka, Angelika.

Magazín informuje o víne, jedle, kulinárskych cestách a životnom štýle. V roku 2011 mal 2,6% rozsah. K príležitosti 30-ročnej existencie časopisu začiatkom roka 2010 Falstaffa kompletne oživili a magazíndizajnér Markus Rindermann ho úplne prepracoval. Vydavateľstvo zároveň odštartovalo interaktívny internetový portál, ktorý okrem iného obsahuje aj databázu s približne 18 000 degustačnými poznámkami vín. Portál koncipoval Bernhard Degen, ktorý je aj odpovedným šéfredaktorom portálu.

SYSTÉM HODNOTENIA MAGAZÍNU FALSTAFF:

  • Nesmie prekročiť: 100 bodov
  • Absolútne prvotriedne víno: 95 – 99 bodov
  • Výborné víno: 90 – 94 bodov
  • Dobré až veľmi dobré víno: 85 – 89 bodov

Falstaff od roku 1980 každoročne organizuje podujatie s názvom Ocenenie červené víno-Falstaff, kde ocenia troch najlepších rakúskych vín. Ocenenie červené víno-Falstaff, na ktorom sa zúčastnia primárni výrobcovia vína, je najdôležitejším medzinárodným ocenením červeného vína.

Vo vydavateľstve Falstaff okrem kulinárskeho magazínu ročne vychádza aj sprievodca reštauráciami, rozsiahla degustačná príručka s 3000 vínami z Rakúska a Južného Tirolska (tiež v anglickej a ruskej verzii), degustačná príručka o červenom víne s celkovými výsledkami Ocenenia červené víno-Falstaff, ako aj mimoriadne vydanie Falstaff Junior.


Stephen Tanzer

Vína sú hodnotené vzhľadom na ich vrstevnické skupiny na základe ich očakávanej kvalite počas svojho vrcholu pitelností.

“+” Po skóre označuje víno​​, ktoré má pravdepodobnosť, že si zaslúži vyššie hodnotenie v budúcnosti.

Všetky vína hodnotením 90 alebo lepšie, sú vysoko odporúčané na doplnenie do pivnice (alebo, ak nie je uvedené inak, na pitie po krátkej dobe); vína hodnotené aspoň 85 bodov sú odporúčané fľaše, ktoré by mali poskytnúť príjemné pitie.

Presné výsledky sú k dispozícii len pre vína vo fľaši, rozsahy sú ponúkané na nedokončené vína.

Stred rozsahu sa používa pre účely triedenia. Napríklad, je víno ​​s ratingom 87-90 sú zoradené ako by to malo presné skóre 88,5.

SYSTÉM HODNOTENIA STEPHENA TANZERA:

  • Mimoriadne víno: 95 – 100 bodov
  • Vynikajúce víno: 90 – 94 bodov
  • Veľmi dobré až vynikajúce víno: 85 – 89 bodov
  • Dobré víno: 80 – 84 bodov
  • Priemerné víno: 75 – 79 bodov
  • Podpriemerné víno: 70 – 74 bodov
  • Vyvarovať sa: <70