Infolinka a telefonické objednávky +421 907 412 103
Registrácia

Fritz Haag

Roky vína sú roky vinobrania

Na začiatku roku 2005 Oliver Haag prevzal vinicu a spolu s jeho manželkou Jessicou začal riadiť zručnosti domu Haag. Po vyučení v rôznych známych viniciach, ako sú Helmut Dönnhoff (Nahe) a Weingut Karthäuserhof (Ruwer), študoval na vysokej škole v Geisenheime (Fachhochschule), ktorú absolvoval s diplomom z enológie.

Po pobyte v Mont du Toit v Južnej Afrike (projekt riadili Bernd Philippi a Bernhard Breuer) sa pridal k vinici rodiny Wegeler v Oestrich-Winkel. Tu spravoval vinicu ako manažér po dobu piatich rokov pred návratom do Mosel v roku 2005, aby prevzal vedenie ako nástupca tradičnej vinice Fritz Haag.

Oliver Haag bude pokračovať vo filozofii svojho otca, čo je produkcia jemného, ovocného, delikátneho Mosel Rieslings s nezameniteľným charakterom. Jeho otec Wilhelm Haag sa narodil v roku 1937. V roku 1957 prerušil svoje vzdelávanie v zahraničí a vrátil sa domov skôr pretože jeho otec Fritz bol nemocný. Plánoval zostať len na zber, ale stal sa z toho život vinára, kým neodovzdal vinič ďalšej generácii.

S ambíciou a vedomím, že tam boli k dispozícii rozsiahle oblasti, filozofia začala byť založená na tom, že cieľ je možné dosiahnuť len prostredníctvom kvality. Nasledovali skvelé ročníky v rokoch 1959, 1964, 1969, 1971, 1976, 1983, 1985, 1990, 1992, 1993 a 1994, aby sme spomenuli aspoň niektoré. Jeho práca a úspech mu dali za pravdu: Wilhelm Haag získal za svoje úspechy ocenenie „Vinár roka 1994“. Jeho úspech prirodzene posilnil jeho úsilie o kvalitu a priniesol vinici vynikajúcu celosvetovú reputáciu výrobcu rizlingu.

Zážitok z rizlingu na najvyššej úrovni!


Utajované, najlepšie oblasti Brauneberger Juffer a Brauneberger Juffer Sonnenuhr sa rozprestierajú približne 2 km na ľavom brehu rieky Mosel oproti dediny Brauneberg.
Do roku 1925 sa dedina nazývala Dusemond (sladký kopec) a následne zmenila názov na vinicu Brauneberg. Terroir je čistý, na juh obrátená bridlica s jemnou, zvetranou bridlicou z devónu, ktorá sa zdá byť až „mastná“ a neustále sa zospodu regeneruje. Vinica Juffer pozostáva z pribl. 32 ha a obklopuje hornú oblasť Juffer Sonnenuhr s pribl. 10,5 ha, ktorá sa nachádza okolo skál v strednej časti. So sklonom až do 80 % a jemnými vlnovitými vertikálnymi žľabmi sa tu vytvára pretrvávajúca mikroklíma, ktorá dodáva vínu jeho charakter. Tu, na veľmi jemnej bridlicovej pôde – niekedy hlbokej, niekedy na bridlicových skalách – rastie len hrozno rizlingu, ktoré dáva vínu výborné minerály a nezameniteľný potenciál.

Od Thomasa Jeffersona, cez Theodora Fontane, až po anglický kráľovský dvor, Brauneberger Juffer je podstatou zážitku z rizlingu na najvyššej úrovni! Napoleon zahrnul toto miesto medzi perly oblasti Mosel. Názov „Juffer“, ktorý táto oblasť dostala, siaha až do počiatkov 18. storočia. Po napoleonskej okupácii komorník meno Wunderlich vlastnil väčšinu tejto vinice. Tri dcéry komorníka nesúhlasili s prianím svojich rodičov, aby sa vydali a zostali z nich staré panny.
Namiesto toho odovzdali svoje radosť a lásku najlepším vínam z vinice ich rodičov, ktoré rástlo na strmých svahoch dnešného „Juffer“. Z nevôle voči tejto situácii rodičia nazývali tieto vinice „Juffer“, čo francúzskom dialekte regiónu Mosel znamenalo stará panna, čo odkazovalo na ich nevydaté dcéry.

Perly z Mosel

Vinica Fritz Haag leží v jadre stredného Mosel a má za sebou dlhú históriu: prvý krát sa spomína v záznamoch z roku 1605, kedy sa dedina stále ešte nazývala Dusemond. S cieľom ešte viac podporiť povesť svetovo preslávených vínárskych oblastí „Brauneberger Juffer“ a „Brauneberger Juffer Sonnenuhr“ – dokonca Napoleon ich zahŕňal medzi perly regiónu Mosel – Dusemond sa v roku 1925 premenoval na Brauneberg. Podľa tradície je 12,2ha vinica Fritz Haag teraz vedená Oliverom Haagom tiež známa pod názvom „Dusemonder Hof“.

V horných oblastiach vinice Fritz Haag je možné nájsť len hrozno rizlingu, o ktoré sa počas celého roka starajú skúsení zamestnanci. Zber viniča sa prirodzene vykonáva ručne a často v niekoľkých etapách. Jemné spracovanie hrozna a starostlivé zušľachťovanie viničov sú v rukách Olivera Haaga. Vinica ponúka kompletnú rôznorodosť rizlingu: od suchého cez delikátne ovocného po ušľachtilo sladké horné porasty, ktoré prvé napomáhali rizlingu z regiónu Mosel získať svoju celosvetovú reputáciu.


Ponuka produktov