Infolinka a telefonické objednávky +421 907 412 103
Registrácia

Vína svieže aj po rokoch

Vína svieže aj po rokoch

Toto víno bolo pritom nafľašované v apríli 2012 po 17-ročnom zrení vo veľkých dubových sudoch. Práve dlhoročné zrenie vín v sude je charakteristickou črtou vinárstva Nikolaihof, pričom sú stále mimoriadne svieže a šťavnaté. Presvedčiť sa o tom mohli vďaka spol. Wine & Company s.r.o. aj hostia počas degustačnej večere v bratislavskej reštaurácii D.Steakhouse, či vybraní somelieri v nasledujúci deň.

Bio-dynamické princípy

Tieto unikátne vína prišiel do Bratislavy osobne predstaviť Nikolaus Saahs, súčasný majiteľ vinárstva, ktorého história siaha až do rímskych čias na začiatku nášho letopočtu. Nikolaihof jeho rodina rozvíja od 19. storočia, pričom jeho otec začal vo viniciach zavádzať bio-dynamické postupy, ktoré sa inde presadzujú až v súčasnosti. Od roku 1971 sa vinárstvo navyše riadi prísnymi kritériami ekologického hospodárenia systému Demeter. Až do dnešného dňa je hlavným princípom Nikolaihofu vynaložiť maximum energie a síl bez toho, aby nejakým spôsobom rušili dielo prírody vo vinárstve. Saahsovci sa preto snažia pracovať v harmónii s prírodou a viniču prospešnými organizmami, používajú len prírodne kvasinky a fľašujú len vo vhodných dňoch podľa lunárneho kalendára. Zaujímavosťou je napríklad používanie tzv. kremeňového postreku, ktorý pripravujú tak, že rozomelú kremeň na prášok, naplnia ním kravské roky, tie nechajú zapichnuté vo vinici istý čas na slnku a potom ho miešajú v presnom pomere s vodou. Takto pripraveným roztokom potom striekajú vinič. Aj keď si to Nikolaus nevie racionálne vysvetliť, faktom je, že hrozno potom fyziologicky dozrieva o dva týždne skôr. Má ideálnu cukornatosť, vína sú potom bez zbytočného vysokého alkoholu a svieže aj po dlhoročnom zrení v sude.

Rastúci záujem

„Všeobecne mám veľmi rád vína z oblasti Wachau, pričom na slovenskom trhu je zastúpenie vinárstiev z tejto oblasti naozaj široké. Mám prechutnané skoro všetky významné vínne domy z tejto časti Rakúska. Na vlaňajšej výstave vín Vievinum vo Viedni som sa prvýkrát stretol s vinami Nikolaihof a hneď ma zaujali. Po návrate som sa snažil nájsť importéra, ktorý toto vinárstvo u nás zastupuje,“ hovorí Peter Majernik, somelier reštaurácií Kogo a D.Steakhouse. Na vínach Nikolaihof mu najviac imponuje ich štruktúra postavená na mineralite a príjemnej ovocnosti, ktorá je navyše umocnená prácou vinára s naozaj osobitým štýlom. „Záujem o vina Nikolaihof na slovenskom trhu, a osobitne v reštauráciách Kogo a D.steakhouse rastie. Za asi dva mesiace, odkedy sú dostupné v našich prevádzkach sa výrazne presadili v konkurencii iných vinárstiev z oblasti Wachau a predané množstvá, ktoré sme dosiahli, svedčia o spokojnosti našich hostí,“ podotýka P. Majernik.

Snúbenie s jedlom

Ochutnávka a degustačný večer v reštaurácii D.Steakhouse podľa jeho slov len potvrdili, že výber a zaradenie tejto značky bola dobrá voľba: „Aj s kolegom Jaroslavom Marušicom sme veľmi spokojní s úspechom večera, počas ktorého sa prechutnali niektoré vína Nikolausa Saahsa.“ Degustačné menu bolo robené s úmyslom čo najviac pozdvihnúť veľkosť vín Nikolaihof. Voľba padla na sezónne suroviny – špargľu, a to bielu aj zelenú, ktoré sprevádzali vína v jedlách kombinovaných s vínami. „Mne osobne prišla veľmi chutná kombinácia špargľového rizota, podávaného s filetom zo zubáča, s Neuburgerom 2013. Ľahkosť jedla a jemná cukornatosť zelenej špargle, dotiahnutá fantastickým vínom, v ktorom Nikolaus filigrantsky zachoval jemný zvyškový cukor a pekné kyseliny dávajúce vínu esprit doplnený mineralitou, úplne uspokojili moju predstavu o párovaní jedla a vina,“ zdieľa svoje nadšenie P. Majernik. Keďže degustácia bola v D.Steakhouse a kombinovať steaky a biele víno nie je až tak pravidelná voľba, rozhodli sa pre steaky z teľacej sviečkovice, podávané s jarnou zeleninkou. „Jemnosť mäsa a šťavnatosť, zachovaná správnym prepečením, doplnená mohutným Rieslingom Vinothek 1997 bola dokonalá. Víno plné života aj napriek svojmu veku udivuje svojou sviežosťou a ovocnosťou. Snúbi sa v ňom chuť citrusov a kandizovaného ovocia, medu a svieže minerálne tony len umocnia dokonalosť vina,“ uzatvára P. Majernik.

Degustačné menu

• Maslová biela špargľa

Grüner Veltliner im Weingebirge Federspiel 2013

• Rizoto so zelenou špargľou a plátkom grilovaného zubáča

Neuburger Federspiel 2013

• Hovädzí jazyk z Piemontese

Riesling vom Stein Federspiel 2013

• Teľacia sviečková s jarnými zemiakmi a zeleninou

Riesling vom Stein Smaragd 2012

Riesling Vinothek 1997

• Domáca marhuľová zmrzlina s marhuľovým Crème brûlée

Marhuľový destilát

 

Nikolaihof v hodnotení The Wine Advocate

1995 Riesling Vinothek - 100 bodov

1999 Riesling Steinriesler - 98 bodov

2006 Steiner Hund Riesling Reserve - 97 bodov

2009 Steiner Hund Riesling Reserve - 96 bodov

2009 Vom Stein Riesling Smaragd - 96 bodov

1998 Riesling Steinriesler - 96 bodov

2008 Steiner Hund Riesling Reserve - 95 bodov

2012 Neuburger - 92 bodov

2011 Vom Stein Riesling Federspiel - 92 bodov

2010 Vom Stein Riesling Smaragd - 91 bodov

2011 Im Weingebirge Grüner Veltliner Smaragd - 91 bodov

2012 Grüner Veltliner Hefeabzug - 91 bodov



Zdroj: GASTROWEB.SK