Infolinka a telefonické objednávky +421 907 412 103
Registrácia

Je sommeliér snob?

Je sommeliér snob?
V nedávnej minulosti, ale je možné sa s týmto názorom v našich končinách stretnúť ešte aj dnes, bolo väčšine z nás slovo sommeliér cudzie. Nevedeli sme čo si máme pod tým predstaviť, ale vedeli sme že to nejako súvisí s vínom, priam s “nechutne drahým vínom“. Nuž, nevedomosť dokáže ľahko škatuľkovať a tak prví sommeliéri na Slovensku museli často zatínať zuby. Je sommeliér snob?

Určite nie z povahy jeho povolania, iba ak ním chce byť. Úlohou sommeliéra je starostlivosť o nápojovú časť reštaurácií a hotelov. Táto starostlivosť spočíva vo výbere vína, ale často aj iných nápojov do vlastnej pivnice alebo skladu zariadenia, pre ktoré pracuje, starostlivosť a kontrola skladových zásob, odporúčanie a servírovanie vín hosťom a tiež vhodné párovanie vín a jedál v spolupráci so šéfkuchárom.

Určite sa nám už stalo, že sme sa ocitli v situácii kedy sme si neboli istí ako narábať s vínom alebo ako komunikovať v reštaurácii, kde nás príde obslúžiť sommeliér. Práca sommeliéra je zodpovedným poslaním. Nie je to iba o extravagantnom servírovaní alebo degustovaní vín, či o kvetnatých opisoch vôní a chutí vína, ktoré nech robíme, čo robíme sa nám nedarí v tom víne rozoznať. Sommeliér má byť v reštaurácii našim spoločníkom a poradcom. Netreba sa báť s ním komunikovať, pretože dobrý sommeliér dokáže naozaj odporučiť.

Kto je to sommeliér a ako pracuje onedlho odhalíme v našom vzdelávacom kurze Winecademy – Vinárska Akadémia Online. V kurze vysvetlíme ako nám sommeliér môže pomôcť pri výbere vhodného vína v reštaurácii a názorne nám ukáže množstvo zaujímavých praktických tipov z oblasti podávania, servírovania, konzumácie a uskladňovania vína. Pozrite si krátku video ochutnávku z pripravovaného vzdelávacieho filmu Rady a tipy sommeliéra.