Infolinka a telefonické objednávky +421 907 412 103
Registrácia

Tenuta di Sesta

RODINA,

Od roku 1995 spravoval Giovanni Ciacci celé vinárstvo. Jeho deti Andrea a Francesca pomáhali otcovi v oblasti podnikania a agronomického manažmentu. Tradičné zrenie vo veľkých dubových sudoch a obnovené spravovanie vinohradov založené na klimatických zmenách a v prospech územia predstavujú pre rodinu Govanniho Ciacci tú najlepšiu stratégiu na získavanie vín, ktoré dokážu najlepšie poňať danú oblasť Montalcino.

NÁZOV,

Názov Sesta - jednoznačne rímskeho pôvodu - pochádza zo šiesteho miľníka (sesta po taliansky), kde kedysi stál Farský kostol sv. Márie zo Sexty pozdĺž starovekej cesty z Roselle do Chiusi, ktorá bola už vtedy dôležitou etruskou cestnou komunikáciou, o čom svedčia početné archeologické nálezy okolo tejto cesty.

PÔVOD,

V dokumente "Carta Aretina" z roku 714 sa "Pieve di Sesta" zaradilo medzi farnosti v diecéze Chiusi. V nasledujúcich storočiach to bolo predmetom sporu medzi biskupmi Siena a Arezzo. Nie je známe, ako dlho táto farnosť zostala v prevádzke, ale je pravdepodobné, že to skončilo krátko potom, čo sa založilo Opátstvo Sant' Antimo na konci 8. storočia v blízkej doline Starcia a jeho následným rýchlym rozmachom. Všetky pozemky z majetku Sesta sa určite stali súčasťou držby Opátstva. Vinárstvo Sesta vzniklo po rozšírení Sienskej republiky a po úpadku a následnom potlačení Opátstva Sant' Antimo v roku 1462 v rukách pápeža Pia II (Enea Silvio Piccolomini zo Siena). Počas obdobia Sienskej expanzie sa Sesta dostala do vlastníctva vznešenej rodiny Tolomei, ktorá postavila kaplnku na počesť svätej Kataríny zo Sieny. V roku 1850 sa bratia Felice a Giovanni Ciacci  z Castelnuovo dell'Abate stali majiteľmi pozemkov. V roku 1966 vyrábal Giuseppe Ciacci, otec súčasného majiteľa Giovanniho Ciacciho prvé fľaše Brunello z vinárstva Tenuta di Sesta. V tom čase existovalo iba dvanásť stáčiarni a z tohto dôvodu je vinárstvo Tenuta di Sesta uznavané ako jedno z historických sídel na území mesta Montalcino.

 Filosofia,

Víno začína vo vinohrade…

Nové "moderné" agronomické vedenie s ohľadom na minulosť sa prispôsobuje klimatickým zmenám v priebehu času a je sprevádzané tradičným zrením v slavónskych dubových sudoch na zachovanie pôvodných vlastností.

Vo vinohrade sa zameriavame na pestovanie hrozna, ktoré podľa fyzikálnych a chemických vlastností každej vinice dosahuje dobrú sviežosť prostredníctvom dôkladného zvládnutia listového baldachýnu okolo hrozna, ako aj koncentráciu pomocou pretrieďovania prebytočných strapcov.

Čo sa týka pivnice, sme presvedčení, že odroda Sangiovese na území Montalcina má chuť, ktorú treba  zachovať a práve použitie slavónskych dubových sudov, priemernej veľkosti 30 hl, je schopné zapožičať vínu kvalitu vôní, ktoré nezakrývajú jedinečnú chuť Sangiovese Grosso vyšľachtenej v našej oblasti.

LOKALITA,

Vinárstvo Tenuta di Sesta sa nachádza v južnej časti mesta Montalcino medzi Sant' Angelo v Colle a Castelnuovo dell'Abate, v blízkosti známeho románskeho Opátstva Sant' Antimo, smerom dole od 400 do 200 metrov nad hladinou mora.

 Táto pôda sa považuje za jednu z najvhodnejších na výrobu Brunello di Montalcino.

Vinice sú chránené pred chladnými severnými vetrami a využívajú teplý prúd vzduchu z Maremma vďaka neďalekému vrchu Monte Amiata, ktoré dáva prednosť miernej mikroklíme. Táto očarujúca lokalita umožňuje vinárstvu Sesta realizovať zber v predstihu pred ostatnými oblasťami.

 


Ponuka produktov